ajánló, lifestyle

Életmód.Váltás?

Bevezető posztnak szánom ezt az írást. Augusztus vége óta próbálkozok egészségesebben táplálkozni ill. változtatni bizonyos rossz szokásaimon. Ennek az útnak a tapasztalatait szeretném veletek megosztani.  Szerintem sok ezek közül titeket is érinthet, remélem hasznát veszitek v. ötletet tudtok meríteni belőle.

életmód.váltás.jpg

 

Sokat gondolkoztam, mennyire messziről indítsam ezt a storyt, de most nem megyek vissza teljesen az időben, mert az az út, amit az életmódváltás kapcsán járok, elég hosszú volt már eddig is.

Miért?

Január óta próbálok az életem egyes területein így vagy úgy rendet tenni, leépíteni rossz szokásokat, megtenni régóta halogatott lépéseket, kipróbálni új dolgokat. Ennek része volt például, hogy végleg eldöntöttem, fogszabályzóm lesz.

Áprilisra már nagyon kimerültem, éreztem, hogy nagyon nehéz lesz a tanév utolsó két hónapja. Így is lett. Ha olvassátok a havi “Mitől volt jó” posztokat ( Lifestyle menüpontban olvashatjátok az összeset) , akkor láthatjátok, hogy a fáradtság visszatérő elem. Július elején közel 10 nap kellett, hogy jobban érezzem magamat (napi 8-10 óra alvással v. többel).

arm-2606730_1920.jpg

Nyáron sokat gondolkodtam: úgy éreztem, nem normális, hogy minden tanév végére ennyire elfáradok, ennyire kihajtom magam, aztán közel két hétig csak regenerálódok. Valamit nem csinálok jól. Volt, amit komolyabb átgondolás nélkül is tudtam, más már mélyebb elemzés hozadéka volt. Ennek mentén több lépést is tettem, hogy jobban érezzem magam a bőrömben. Az egyik legfontosabb a rendrakás/selejtezés volt. Ha káosz és cucc halmok vesznek körül, nehezebb a lényegre fókuszálni. A múlt felesleges emlékeitől is érdemes megszabadulni. A rendezettség nagyobb kontroll érzést is ad.

Nyár vége felé átgondoltam, hogy mit akarok idén másképp csinálni. Milyen rossz szokásokat hagyok el és mit próbálok ki.

Íme az én listám:

1.Kevesebb kávé! Oh, yess! Ódákat írhatnék, mennyi kávét tudok inni. A munkahelyen neszkávét ittam eddig. Rengeteget. Bele került még a jó kis műanyag kávéfehérítő és édesítő szer. A bögre gyakorlatilag oda volt nőve a kezemhez. A kávé kis mennyiségben egészséges, de amit én műveltem, az már messze nem volt az. Rájöttem, hogy az állandó kávé kevergetés egyfajta pótcselekvés is. Azt is tudtam, hogy a reggel lefőzött kávénak legalább a fele megmarad. Ez pazarlás és gyakran még késő délután, hazaérve  is rávetettem magam. Bye-bye alvás! Megoldás: rendeltem ebayről egy hordozható szilikon kávés edényt, amiben a reggel lefőzött kávét elviszem magammal, rendes tejet teszek bele és ennyi. Bent nincs neszkávé. Eddig működik. Az elmúlt 4 hétben nem ittam bent neszkávét, teljesen elég volt, amit vittem. Volt, hogy maradt is! Szóval ez egy működőnek tűnő módszer.

coffee-cup-2490078_1920.jpg
Hasonló piros csészével indul a reggelem

2. Több alvás! -Jajj! a következő nagyon kényes pont. Korán kelek, a napot úgy próbálom hosszabbítani, hogy este sokáig fent kukorékolok. Éjszakai bagoly típus vagyok, este 10-kor az álmosságnak még csak jelét sem tapasztalom. Mivel későn térek aludni, nagyon keveset alszok. Van, hogy csak napi 5-6 órát. Ez hosszú távon  káros. Tartós kimerülést okoz, a testsúlyra sincs jó hatással, főleg, ha sok stresszel párosul. A bullet journal-ban találtam egy hasznos eszközt, ez a sleep tracker, amin jelölni tudom, hogy adott napon mikor mentem aludni, mikor keltem, így jól kirajzolódik, hogy mennyit is alszom. Hamarabb látszik, ha nagyon a napi adag alá megyek. Ezzel párhuzamosan, igyekszem korábban aludni menni, este 10 után pl. már nem kezdek el filmet, sorozatot nézni és lassan kezd állandóvá válni, hogy figyelmeztetem magam, lassan ideje lefekvéshez készülődni. Még mindig meg tudok csúszni, de valamivel többet aszom, nem vagyok olyan nyűgös a hét második felében. Valószínűleg a kávé kontroll is erősíti ezt.

A Pinteresten egy halom ötletet találtok sleep tracker mintákra itt.

animals-2608662_1920.jpg
Ausztrál barátunk tud valamit

3.Egészségesebb táplálkozás. Sokan, ha életmódváltásra gondolnak egyenlőség jelet tesznek az egészséges táplálkozással, pedig ez nem igaz. Fontos része, de nem csak ezt jelenti a szememben. Sokszor próbáltam már egészségesebben v. annak tűnő módon étkezni, több-kevesebb sikerrel. Mivel a legtöbb ételt a munkahelyemen fogyasztom, arra fókuszáltam nyár végén, hogy a benti szokásaimon javítsak. A reggeli itthon adott, azon csak finomítani kell. Hogy mit viszek magammal, nos ezt kellett alaposan átrágnom. Ekkor jött a jó barát, a YouTube. Szeretek rágcsálni, nassolni, de bent nem tudok egy teljes nagy adag ételt betömni, mert teli hassal nem jó délutáni órákat tartani. Kajakóma, ugye ismerős? Most sokféle, de kis adagokat csomagolok dobozkákba, és egy max.közepes adag főételt. A mennyiség függ a napom hosszától is. Nem mondom, hogy eddig minden nap tökéletes, de az elmúlt hetekben sikerült sokkal változatosabban, tápanyag dúsabban táplálkoznom. Egyszer csábultam el gyorskajára, de az is egy kis adag KfC-s csirke volt (és mondjuk nem egy nagy adag kínai kaja). Sok-sok új receptet találtam, ezek kipróbálása  önmagában is feldobott.

carrot-1085063_1920.jpg

A Mind over munch csatornáról inspirálódtam rengeteget. Nagyon tetszik Alyssia pörgős stílusa, az hogy nem erőszakos, ránk bízza a választás lehetőségét, nem akar “megtéríteni”. Nem utolsó sorban igényesek a videói (igaz, grafikus dizájner az eredeti foglalkozása).

Az életmód váltás táplálkozás részéről szeretnék külön posztot is. Sok új, pozitív tapasztalattal lettem gazdagabb, amelyek nektek is hasznosak lehetnek (remélem).

4.Édesség. A leggyengébb pontom. Főleg a csoki. Ez a terület még mindig nehezebben kontrollálható, bár ebben is vannak sikereim. Egyrészt próbálgatok hozzáadott cukor mentes recepteket, másrészt, próbálok nem tartani itthon készleteket v. csak keveset. Az elmúlt hónap első felében még nehezen ment az édesség kontroll, de a második fele határozottan jobb volt. Úgy voltam vele, hogy ha egész nap sikerült egészséges ételekből összeállítani a menüt, ne rontsam már el valami vacakkal. Másrészt a sok vitamindús étel miatt nem is kívánom annyira. A héten azon kaptam magam, hogy alma után vágyok. Csak úgy. Spontán. Nem úgy mint régen, hogy na akkor gyerünk egyem már meg azt az almát, ha már elhoztam. Szóval érzem a pozitív változást egyértelműen.

chocolate-183543_1280.jpg

5.Stresszkezelés. A munkám nem könnyű, nem panaszkodni akarok, de nem ér véget, ha kilépek az iskola kapuján. Előfordul, hogy hazafelé útközben kapom az információt, hogy mi történik bent, ami gyakran nem egyszerű helyzeteket jelent. Már a másnap reggeli feladataimat is meghatározza, hogy ezekre reagáljak. Este még órákra is készülök, így a munka valahogy mindig ott lebeg körülöttem. Nem tudom lekapcsolni, nem tudomást venni róla. Ez nem egy bolt, ahonnan kilépek és utána már otthon vagyok és ennyi. Emiatt nagyon nehéz legalább az otthon töltött idő egy részében nem gondolni a feladatokra, problémákra, határidős dolgokra. Amit sikerült elérnem ezzel kapcsolatban, hogy könnyebben tudom már elengedni a stresszt, ill. máshogy állok a nehézségekhez. Már tudom, hogy nem segít a megoldásában, ha egész este ezen pörgök, csak magamtól veszem el a hasznos időt.

arrows-2029172_1280.jpg

6. Mozgás. Szeretek mozogni, de az utóbbi időben nehezen veszem rá magam. Nem lustaságnak tarom, inkább motiválatlan vagyok e téren, leginkább a fogászat miatt. Miért? Elkezdem, 2-3 hét múlva abba kell hagyjam valamilyen kezelés miatt, utána 1-2 hétig megint semmit sem csinálhatok, aztán jön egy újabb kezelés. Vagy megfázok mit most, így hiába akartam úszni menni, nem jött össze. Ez az egyik legfontosabb terület, amin javítanom kell, de tudom, hogy ezek a procedúrák csak átmenetiek, egyszer ennek is vége lesz és visszaépíthetem a napi rutinba.

7.Magánélet. A csapból is az folyik, hogy milyen szuper és jó független nőnek lenni. Sokan pedig ezt majmolják, elég csak körülnézni a neten. Nem mondom, sok előnye van a függetlenségnek, tényleg minden nap azzal töltöm a megmaradt időmet, amivel szeretném. Nem kell máshoz alkalmazkodnom, ez sokszor előny. Őszintén szólva, vannak időszakok, amikor a munkám annyira lefoglal, hogy azon kapom magam, nem lenne időm egy másik emberre. Ez nem jó nyilván. Azt is érzem, hogy már minden régi sérelmen és fájdalmon túltettem magam, készen állok egyértelműen egy új kapcsolatra. Igényem is van rá, inkább a lehetőségek korlátozottak. Nehéz mindig erősnek lenni. Rajta vagyok a dolgon, remélem sikerül. Ennek a pontnak leginkább az a legfontosabb része, hogy fel kell ismerni az életünkben a rosszul működő területeket és dolgozni kell ezek jobbításán.

railway-line-1053687_1280
Merre menjek tovább? Farkas Lívia (Urban:Eve Blog): Ennél zöldebb nem lesz c. könyvében található egy nagyon jó hasonlat a vonatokról, de nem lövöm le a poént. Innen a kép ötlete.

A felsorolt területekből is látszik, hogy az életmódváltás a szememben nem pusztán egy lényegesnek vélt rész megreformálásáról szól. Komplex módon, egy egységként igyekszem kezelni ( a gyógypedagógus szemléletem talán itt jelentkezik a legjobban). A legfontosabb viszont mégis az érzelmi része a dolgoknak, ha nincs rendben, megoldatlan dolgokkal küzdünk, sokkal nehezebb lesz az összes többit jól csinálni. Tehát a rendrakást mindig először belül célszerű kezdeni (szerintem).

FotoJet (1).jpg

Ti mit gondoltok az életmódváltásról, próbálkoztatok-e már ilyesmivel? Ha igen, milyen eredménnyel? Ha nem, mi tart vissza? 

By: Szilvia

follow-1277029_1280

 

Tetszett a poszt? Kövesd a blog Facebook-oldalát, vagy a jobb alsó sarokban a “Követés” gombbal a WordPressen és a Bloglovin’-on is megtaláltok!

 

8 című bejegyzés “Életmód.Váltás?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Én már sokszor neki futottam, egy pár hónapig megy, de mindig vissza esek. Engem a család húz vissza, hiába mondom nem kell süti, nem kell édesség, nem kell tészta… mindig keresztbe tesznek. Azzal a címszóval, hogy de szereted… egy idő után nem tudok ellen állni, ha ott van előtted. 😦
    hiresakaroklenni.wordpress.com

    Kedvelés

    1. Nos, valóban nehéz, ha a környezeted nem támogat ebben. Kamasz koromban tapasztaltam hasonlót, mint amit írtál. Minden esetre a döntés a tiéd, ill. érdemes néhány frappáns, kész mondattal készülni, amivel sértődés nélkül jelezheted a környezetednek a szándékodat. Kitartást és sok sikert!

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s