ajánló, lifestyle

Életmódváltás #1.

A legutóbbi ilyen témájú poszt után, úgy döntöttem időnként megosztom veletek, hol tartok, mit csinálok, mit tapasztalok az életmódváltás terén. Talán ti is kedvet kaptok a változtatáshoz vagy  ötletet meríthettek  az elinduláshoz.

Életmódváltás # 1.jpg

Ez a rész a “miértekről” és részeben a “hogyanokról” fog szólni. A konkrét átalakításokról (a “mit” részéről) a következő posztokban lesz szó. Az előző poszt itt található a témában.

Vágjunk is bele!

Miért?

Miért kezdtem bele? Ahogy haladtam sorban az életem rendbe tételében, tudtam, hogy az egészséges táplálkozás, az egészségesebb életvitel területén még van tenni valóm. Azt is tudtam, hogy ezt lesz a legnehezebb jó irányba terelni. Tipikus példánya vagyok az érzelmi evőknek. Ez viszont egyre jobban zavart, nyáron már sokat gondolkodtam erről. Nem akartam, hogy az étel, az ételhez való viszony irányítson. Azt is tudtam, hogy ehhez is mélyre kell ásnom magamban, hogy megtaláljam a probléma igazi gyökerét.

Életmódot váltani csak tiszta fejjel lehet. Odafigyelést, elköteleződést igényel magas szinten. Ha sok más területe az életünknek nincs rendben, sokkal kisebb az esély a sikerre. Nyilván az egészségesebb életvitel is pozitívan hathat vissza  a többi területre.

flower-2071522_1280.jpg

A másfél évvel ezelőtti szakítás után 25 kg plusz súly volt rajtam (helló érzelmi evés!). Soha életemben nem mutatott annyit a mérleg, mint 2016. tavaszán. Az elmúlt egy évben kb. 12 kg-tól szabadultam meg, komolyabb diéta v. rendszeres mozgás nélkül. Kevesebb édességet és gyorsételt ettem, ez önmagában is ennyit jelentett. Meg a rendszeres főzés.

Viszont így is maradt még rajtam bőven leadni való és szeretnék jobb kondiba kerülni.

A legnagyobb motiváció mégis az volt, hogy egy, a jelenlegi életvitelemhez illő és a mindennapokban működtethető, egészséges életmódra térjek át. Választhat magának ilyen-olyan diétát az ember, ha az nem illik bele abba, ahogyan él, bukásra lesz ítélve.

Másrészt nem diétában gondolkodtam. Mert az kampány szerű. Nem igényel “csak” kitartást, az elköteleződés hiányzik belőle.

Elmúltam 30 éves, gyerekem nincs. Ha valaha is szeretnék egészséges gyereket, ahhoz a korábbiaknál sokkal jobban oda kell figyeljek magamra. Hiába számítok fiatalnak, ebből az aspektusból azért már annyira nem. Az idő pedig kegyetlenül halad.

Hogyan?

Ahogy az augusztusi és szeptemberi “Miért volt jó?” posztokban írtam, változtatni akartam a munkahelyi étkezési szokásaimon, működő képes rendszert szerettem volna vinni ebbe a területbe is.

Elkezdtem egészségesebb, új recepteket keresni a neten. Így akadtam a korábban már említett Mind Over Munch csatornára. Innen rengeteget inspirálódtam és elkezdtem főzni, újabb és újabb dolgokat kipróbálni. Ez elég jól ment, sokkal változatosabb ételeket készítettem, kipróbáltam új alapanyagokat. Ahogy kezdtem rákapni a dolog ízére, úgy hozta az élet is az új inspirációkat. Szeptemberben gyakorlatilag csak Thirty seconds to Mars-t hallgattam, szinte ki is iktattam a heavy metált. Csodálkoztam is magamon, hogy valami sokkal light-osabbra váltottam és nem volt hiányérzetem. Ahogy beleástam magam ebbe, jött a vegán életstílus a képbe. Pár éve (úgy 5-6 éve talán) voltam kb. 1,5 évig vegetáriánus, sőt jobban belegondolva majdnem vegán. De nem abból a megfontolásból, mint aki tényleg az. Most is eljátszottam a gondolattal, hogy talán vissza kéne térni a húsmentes étrendhez.

cooking-2519657_1280.png

Nagy vonalakban tudtam, mit jelent vegánnak lenni, de sokat finomodott a fogalom a szememben az utóbbi egy hónapban.

Úgy döntötttem, teszek egy kísérletet és kipróbálom, mit adhat nekem ez. Igazán nem mondanám vegánnak, azt ami felé elindultam a “plant based” kifejezés jobban illik rá, teljesen még nem hagytam el az állati eredetű termékeket, de nagyon lecsökkentettem a mennyiséget. Nekem ez most jelenleg megfelel.

Mivel korábban voltam vega, nem volt olyan nehéz újra kezdeni. Az a tudás, amit akkor megszereztem erről ma is megvan, ehhez gyűjtöttem új információkat. A jelenlegi váltás nagy része egy tanulási folyamat. Egy nagyon komoly tanulási folyamat. Az ételekről, az összetételükről, a hatásukról, a főzési folyamatokról, az alapanyagokról. Mindig is szerettem főzni, kísérletezgetni meg még inkább, a kíváncsiságom nem sok határt ismer ezen a téren sem.

egészséges 1.jpg

Jelenleg az mondom: tanulom a vegán életstílust, tanulom a helyes étrend összeállítást, kipróbáltam egy halom új receptet, rengeteget főzök. Inspirálódok másoktól, annyi jó ötlet és segítség van fent a neten, hogy alig győzöm nézni! (Korábban mindössze két könyvből indultam neki anno a vega/lúsosító diéta egészen pontosan/étrendnek.

Élvezem, amit csinálok, nem élem meg korlátozásként v. büntetésként, nem lemondásnak tartom, hanem egy tudatosabb választásnak. Azt nem mondom, hogy nem kívánom időnként mondjuk  a sült csirkét vagy a tejet. De lényegesebben jobb a helyzet, mint amikor először ilyesmivel próbálkoztam.

Szerintem ma könnyebb növény evőnek lenni, mint akár 5 évvel korábban. Sokkal több a jó és beszerezhető alapanyag, sok a könnyen elérhető recept, a közösségi médiával pedig könnyű csoportokhoz csatlakozni, ha a motivációnk csökkenne v. segítségre lenne szükségünk.

A részletesebb életmódbeli változtatásokról a következő részben lesz szó. Ez a mostani inkább az alapozás, a “filozofikus bevezetés volt”.

Senkit sem buzdítok arra, hogy holnaptól legyen vegán és csak ez a világon az egyetlen működő módszer, ezek kizárólag a személyes tapasztalataim. Ha mégis kedvet kaptok hozzá, ne ugorjatok egyből fejest, informálódjatok, tervezzetek, inkább haladjatok kis lépésekben!

A fogszabályzó decemberben így is új irányt fog szabni a táplálkozási szokásaimnak, sok minden ki lesz zárva ill. több odafigyelést fog igényelni, így ehhez próbálok majd alkalmazkodni.

A rendszeres mozgást sajnos nem sikerült eddig visszaillesztenem a mindennapokba, egyelőre kimerül abban, hogy ha tehetem, legyalogolom hazafelé a két buszmegállónyi távolságot.

Ti hogyan gondolkodtok az életmódváltásról, mit értetek alatta? Szívesen váron a tapasztalataitokat is ebben a témában!

By: Szilvia

Tetszett a poszt? Kövesd a blog Facebook-oldalát, vagy a jobb alsó sarokban a “Követés” gombbal a WordPressen és a Bloglovin’-on is megtaláltok!

 

1 című bejegyzés “Életmódváltás #1.” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s