ajánló, lifestyle

Mit tanultam a minimalistáktól?

Amikor először hallottam a minimalizmusról, elég szkeptikus voltam. Aztán ahogy egyre jobban megismertem, úgy lett egyre tisztább a kép és kezdtem el átvenni szokásokat és módszereket. Nem tartom magam minimalistának és őszintén csodálom, akinek ez megy. Minden estre ezek a változtatások is sokat javítottak az életemen, tették könnyebbé a mindennapjaimat és még spórolni is lehet velük!

mit tan minimalist.jpg

Mit tanultam az elmúlt két évben?

1.Selejtezni

Hatalmas mennyiségű holmit gyűjtöttem össze az évek során, amely jött velem a költözéssel. A lelki rendrakással párhuzamosan a tárgyak mennyiségét is jelentősen csökkentettem. Különösen a ruhák terén adott nagy segítséget.

Ruhaválogatásban a három csoportra osztás egy igen jól működő módszer:

marad-eladományozható-kuka

Ezzel nagyon gyorsan el tudtam dönteni egy-egy darabról, hogy érdemes-e megtartani.

A “kifogáskategóriák” is sokat segítettek:

“majd belefogyok” -mire belefogysz kimegy a divatból és a fogyás ünneplésére gyakran új ruhát veszünk, nem a két évvel ezelőttibe bújunk

“emlékruhák”-amelyekhez valamilyen fontos vagy szentimentális esemény kötődik (pl.:ebben voltam az első randinkon stb.) Kár ezeket tartogatni, úgyis kimennek a divatból, kinyúlnak stb.

“egyszer majd valahová felveszem” ruhák: majd egy buliba, az operába, a színházba stb. Ezek is mehetnek nyugodtam.

Más tárgyak esetében két egyszerű kérdés segített:

Tényleg szükségem van rá/Kell? és  Használom is?

A másik bevált módszer tárgyak esetében, hogy ha egy megy(kidobom, odaadom) akkor jöhet csak másik helyette. Így nem növelem a meglévő tárgyak mennyiségét.

Felesleges tárgytípusok kiiktatása: mint régi CD-k, DVD-k, idejétmúlt könyvek, olyan konyhai eszközök, melyeket nem is használok soha, túlzsúfolt dísztárgyak (helyette néhány, de jó minőségűt választottam).

Tematikus pakolás: az azonos funkciójú dolgokat egy helyre kell tenni. Eddig bevallom őszintén sok mindenem itt-ott amott volt elpakolva, így viszont sokkal logikusabb. Ha ezeket még egy fix állandó helyre is teszem, akkor ott biztosan megtalálom. A szekrényekhez tartalomlistát írtam, hogy ne kelljen az egészet kipakolni, ha keresek valamit. Elég átfutni, hogy ott van-e és csak akkor nekiesni, ha szerepel a felsorolásban.

Külön listát is írtam, hogy a nem használt, felesleges, kidobott dolgaimért kb. mennyit fizettem anno...Húúúú! Na ez az igazán mellbe vágó része. Remek módszer arra, hogy szembesülj azzal, mennyire pazarolsz.

2. Menütervezés

Egy jól összeállított menüvel sok fölösleges kiadást lehet megspórolni, elkerülhető vele az impulzusvásárlás, gyorskajás étkezés. Másrészt a maradékok mennyiségét is sikerült minimalizálni, ami környezetvédelmi szempontból sem utolsó.

3. Rendszeres, előre tervezett lomtalanítások

Ha ezekből rendszert csinál az ember, tényleg sokkal kevesebb cuccal el fog férni, rutinszerűvé válik a felesleges és régi dolgoktól való megszabadulás. 

4. Használd azt, amid van!

Mielőtt bármi új dolgot megvennék, alaposan megvizsgálom, hogy tényleg kell-e, tényleg most azonnal kell-e vagy csak érzelmi alapon gondolom úgy, hogy kéne?

Első körben érdemes jól szétnézni otthon és feltenni a kérdést, nem elég az,ami itthon van. És egyáltalán mi van itthon? Ehhez jön jól a selejtezés és a rendrakás, csoportosítás, mert szembesülsz azzal, mennyi mindened van valójában (és ebből mennyi mindent nem használsz!).

Ez sminkes és beauty holmikra is igaz. Tényleg kell a márka legújabb palettája, mert mindenhonnan az folyik? Oké, menj a  sminkes fiókodhoz (vagy ahol tartod) és számold meg hány palettád van. 6? 8? Ebből mennyit használsz rendszeresen? 2-t? Akkor kell a 7. vagy 9.? -Meg is van a válasz.

5. Lista, lista, lista

Bevásárló lista nélkül sehová! Ezzel elkerülheted az impulzusvásárlást és a túlköltekezést! Ha nagyon “öregasszonyosnak” tartod a cetlit, írd a telefonodba, azt senki sem látja. 🙂

A nagyobb érékű tételeknél érdemes B vagy akár C opciót is felkutatni szintén a fenti két ok miatt. Ha nem lenne készleten, legyen mihez fordulni.

paper-3146951_1280

Kívánságlisták: rendszeresen nézd át, tényleg kell-e az adott dolog vagy csak a szemed kívánta meg? Erről is lomtalaníts és priorizálj!

6. Mennyiség helyett minőség

Tényleg meg lehet élni sokkal kevesebb tárggyal és ruhával, ha pedig újat veszünk érdemes jó minőségűbe beruházni. Ez ugyan nem térül meg azonnal és adott esetben kezdetben nagyobb kiadással jár, de ha utána számol az ember, akkor látható a különbség. E mentén például már nem vettem szinte semmit a nyári leárazásokon, kiárusításokon. Egy szandált, de az kellett, mert a másikban megáztam egy nagyobb esőben és szétment.

7. Jól működő rutinok és szokások

A jól szervezett élet és a kialakított napi, heti szokások is segíthetik az életedet, hogy kevesebb felesleges dolog vegyen körbe, ne fojtsanak meg a tárgyak.

Ilyen például az, ha hazaérkezés után nem csak ledobálod a ruháidat, hanem egyből vagy elteszed vagy dobod a szennyesbe. Sokáig én is a fotelt fogasnak használó típus voltam, aminek az volt az eredménye, hogy a fotel funkciótlanná vált, nem lehetett beleülni, mert egy tonna ruha borította.

Aztán a rendszeres mini “declutter” (ami ugyan lomtalanítást jelent, de nekem a gyors rendrakás is beletartozik). Szóval egy-egy helyen időnként számold fel a kupit, ha összegyűlt. Egy idő után rá fogsz jönni, hol vannak a saját fészkeid. Az ágyadon? A fotelban? Az előszobában? Az asztalodon? Ezeken iktass be heti 5-10 perces, gyors válogatást. Ha tudod, hogy csak ilyen rövid ideig fog tartani, szívesebben is végzed, nem kell tökéletesnek lennie, a lényeg a rendszeresség. Akár a naptáradba is beleírhatod előre, meg sem kell jegyezni. Van ennek egy egy perces változata is, meglepődsz mennyi mindent el lehet tenni ilyen kis idő alatt is! -ez utóbbit kipróbálni tényleg nem nagy áldozat! Hajrá!

8. Kevesebb bútor

Nem ösztönözlek arra, hogy dobd ki az ágyad és a szekrényed, de érdemes más szemmel is nézni a berendezésre. Leginkább arra, hogy van-e funkciója az adott bútornak, használod-e vagy csak ott áll és kerülgeted, vagy fogasnak, tárolónak használod? Ha az utóbbi a válasz, érdemes megválni ettől. Első körben hirdesd meg apróhirdetési oldalon vagy a Facebook-on, így még bevételt is csinálhatsz szerencsés esetben. Ha nem még mindig van “ingyen elvihető” opció is sok adok-veszek oldalon, így legalább a szállítást és a hová tegyem, ha már nem kell kérdést megoldhatod.

Ha sok a cuccod, nem egy újabb szekrény vásárlása jelenti mindig a legjobb megoldást. Rendszerezz, válogass és ezután dönts, hogy kell-e valóban?

baby-boy-3368016_1280.jpg

Végül, de nem utolsó sorban, ha bútorraktárat csinálsz az otthonodból, akkor nem fogsz tudni benne kényelmesen élni. Pedig erre van. Hogy te és a családod jól érezze magát. A sok bútor összenyomja a teret, szinte meg tudja fojtani az embert. Ez pedig pszichésen is rossz hatású.

Most ennyit, még rengeteg jó tippel, ötlettel lettem gazdagabb az elmúlt két évben, így ha szeretnétek még ilyenről olvasni, írjátok meg kommentben!

Képek: Pixabay

Ti hogyan tartotok rendet magatok körül? Vannak bevált trükkjeitek?

By:Szilvia

Tetszett a poszt? Kövesd a blog Facebook-oldalát, vagy a jobb alsó sarokban a “Követés” gombbal a WordPressen. A Bloglovin’-on, a Blog Gyűjtőn és az Instagramon is megtaláltok és követhettek!

 

7 című bejegyzés “Mit tanultam a minimalistáktól?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Hú. Ezek tényleg szuper tippek. Most határoztam el, hogy újra nekiesek a ruhásszekrénynek. Ugyanis kb ezelőtt egy évvel selejteztem azon a tájon. Egyékbént. Én régen nagy bizsu felhasználó voltam, most meg kb alig van egy pár. És mégsem érzem unalmasnak őket. Ott is alkalmazható a kevesebb több elv, főleg, ha minősègit választ az ember lánya.

  Kedvelik 1 személy

 2. Magamtol jutottam el koltozesrol koltozesre a jelenlegi, mondhatni minimalista szintre. A hazban funkcionalisan kenyelmes butorokkal vettuk korbe magunkat, es nem forditva. 🙂
  Ha valaki nagyon rendetlen a ruhakkal, ajanlom egy kicsit korulmenyesebb haziallat beszerzeset, ami megtanit a ruhak azonnali rendezesere (szaradas utani hajtogatas, esetleges vasalas, elpakolas vagy a hasznalt de meg hordhato ruhak azonnali szekrenybe rakasa).
  A masik verzio, hogy fektessunk be kituno darabokba, aminek resze a megbecsules es torodes. Maskepp banunk egy turkalos kinccsel, amiert toredek penzt adtunk ki, mint egy egyedi, rank szabott darabbal, amire egy kicsit sporolni kellett. Mindketto kedvenc, de lehet hogy az egyik a fotelbe dobva vegzi, mig a masikat garantaltan vallfara akasztjuk.

  Nalam csak mindennapi szinten hasznalt kozmetikumok es egyeb targyak vannak elol. Keves disztarggyal vesszuk magunkat korbe, mert szerintem egy jo kep a falon tobbet ad, mint sok ‘szirszar’ emlek targy. Azert van igy is rumlis sarok, mert pl az ecseteket nem lehet esztetikusan tarolni a haloszobaban. Csupa fejjel folfele allo pamacs a cuki uvegtartokban, hat mondja barki, hogy a szoba disze?!

  Emlekezzunk meg a furdoszobarol, amiben hasonloak az aranyok, mint ebben a ba’jos dalban:

  A nappaliban alig van dvd, cd, mert ezeket kinyirta a tech fejlodes. Konyv is keves, mert ebook olvaso van, es amikor migraltunk a baratoknak adtuk a konyvtar nagyjat. Nehany (khm) videojatek es a kontrollerek foglalnak inkabb helyet, meg az illatgyertyaim. Ebbol is annyi van, hogy valtozatos legyen a hasznalatuk, de elhasznalhato a mennyiseguk.
  Sejtem hogy ez sokaknak mar-mar rideg, de szamomra sokkal fontosabb a csaladi fotok kipakolasanal az iratmegsemmisito elerhetosege.

  Evek ota vita tema nalunk a nappaliba valo kicsi asztalka. En ellenzem, szerintem elveszi a teret es gyujti a folosleges dolgokat.

  Az alap, hogy a kulcsok, a ruzsok, a fesuk, tollak, napi hasznalatu elemek mind-mind rendszerezve, esztetikus helyen vannak tarolva. Meg a fejhallgato/tegla meretu mobil telefonos ujratolto (ennek nem tudom a magyar nevet) is feltunesmentesen van tarolva, pedig elol vannak. Szamomra fontos, hogy ezek a kabeles rendetlenseget konnyen imitalo dolgok is jol legyenek rendszerezve, ne csak elektromos kukacoknak tunjenek.

  Kicsit hosszu lett, de nagyon fontos hogy az eletterunk oromteli legyen hosszutavon, ami nem a szepen berendezett Ikea promo fotokat jelenti az eletben.

  Jo hogy ilyen temakat is erintesz, es szivbol gratulalok hogy volt erod ehhez a szuksegszeru selejtezeshez! Nagy dolog ez, es szerintem ez a koltozesek fenypontja: ujraertekelni az ingosagokat es felmerni a szukseguket. Az en minimalizmusom pedig kordaban tartani oket.

  Kedvelik 1 személy

  1. Látom profi vagy a témában! 🙂 A háziállat sem rossz ötlet, bár én annyira nem szeretem a szobalakó állatkákat (max.egy hörcsög vagy akvárium). Nincs azzal baj, ha az ember funkcionálisan és élhetően rendezi be otthonát. Az, hogy kinek mi a sok/kevés nagyon tág határok között mozog, a lényeg, tényleg az, hogy élhető legyen benne az életünk. Ha ránézünk egy sarokra ne az legyen az első gondolatunk, hogy “hú, rendet kéne itt tenni”.

   Kedvelés

   1. Igen, a haziallat az preferencia kerdese. A kutya megtanit elpakolni a cipoket, a macskak pedig mindenfele alszanak es ott hagyjak a szoros lenyomatot. Nagyon sokat koszonhetek a hajdani kutyanknak, a legjobb rendrako trener volt! 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s