ajánló

Blogger day, infuencerség, instasztárok, youtuberek, díjak-Ki a befutó?

Időnként tipródom egy-egy poszt megírása előtt. Írjam? Ne írjam? Van értelme? A véleményemet sosem rejtettem véka alá, ezt már ismerhetitek a termékek kapcsán, de más, az élet dolgait érintő kérdésekben is. Most sem lesz másképp.

blogger days.jpg

Közeledik a Cosmopolitan Blogger Days, kétnapos rendezvény, előadásokkal, díjátadóval. Nagynak és komolynak tűnik. Korábban, azt hiszem, más magazin, a Glamour rendezte, valami hasonló elgondolás alapján.

Mi vezetett mégis e poszt megírására? A trigger egy blogger Facebookos bejegyzése volt, melyben arra panaszkodott, hogy hiába a sok befektetett munka, idő, pénz, nem került be a jelöltek közé. Először voltak gondolatok, melyekre talán elsőre bólogattam volna, másokkal nem feltétlenül értettem egyet. Végül úgy döntöttem, megnézem ezt az egész dolgot egy egészen más szemszögből. Leggyakrabban két táborra oszlanak az emberek: de jó, van egy ilyen verseny vagy á, túl kicsi vagyok én ehhez. Szeretem-nem szeretem.

Ha alaposabban megnézzük, az egész social media-vlog-blog-insta stb. színteret, akkor bizonyos dolgok világosan látszanak, mérhetőek, vannak tapasztalható trendek.

A  dolgok évről évre változnak. Ami három éve még szuper menő volt, az ma már csak döcög. És vannak furcsa, a rendszer működésének ellent mondó tendenciák is, melyekre nem biztos, hogy figyel az átlag olvasó. Ezekről is szót szeretnék ejteni.

Induljunk kicsi messzebbről.

Hogyan kezdtem blogolni?

2015. őszét írjuk. A blogvilág elég rendesen pörög, sok a blog, sokan olvassák, a YouTube és Insta még nem annyira vezető szerepű. Az összes tinilány blogot akar írni és az egész az ingyen termékek körül forog. Egymást érik a blogger eventek. Magam is sok blogot olvastam akkoriban. Némelyik tényleg jó volt. Blogolni leginkább három okból kezdtem: 1. nem volt semmilyen hobbim, ez pedig úgy tűnt, beleférhet az időmbe, 2. a többi blogot olvasgatva hiányérzetem volt, gyakran nem találtam elég hiteles információt egy termékről vagy egy témáról 3. a Krémmánia véleményezős felülete kevés volt egy alapos vélemény kifejtéséhez, a blog többet nyújthatott. Az akkori barátom is bátorított, hogy fogjak bele, az induláshoz szükséges egyszerűbb, de használható fényképező gépet is tőle kaptam.

Az említett Glamour blogger esemény így október vége felé zajlott akkor és már fejben megvolt a blog ötlete, gondolkoztam is hogy elmegyek, de gyáva voltam, mondván mit keresnék én ott… A beszámolókat persze elolvastam, mindenki erről írt, sok volt már akkor is a negatív tapasztalat. Leginkább arról szólt a dolog, hogy “a blogger színtér már nagyon telített és nem bír el újabbakat, szóval kb. felesleges is bárkinek már elkezdeni”-erre panaszkodtak sokan, hogy ez volt a fő üzenete az előadóknak. Naná, nem akartak konkurenciát. Azóta persze eltelt három év és már nem a blogok játsszák a vezető szerepet, hanem a YouTube és az Insta, amit akkor jóformán még nem is emlegettek. Három év. Mindössze három év.

Ha akkor hallgatok ezekre a negatív hangokra, sosem kezdek bele. Szerencsére voltam olyan makacs, hogy azt mondjam: “nekem nem mondja meg senki, hogy mi telített vagy nem, kellek-e van nem, majd a gyakorlatban kiderül és az olvasók eldöntik. Ha jó amit látnak, jönni fognak. ” Így vágtam bele ebbe az egészbe. Azóta eltelt három év, rengeteget tanultam, sok emberrel megismerkedtem, olyan dolgok történtek, amelyek a blog nélkül sosem történtek volna meg. A szakításom után a blog egy nagyon fontos kapaszkodó és kreatív tevékenység forrás volt, amivel tudtam terelgetni a figyelmemet a fájdalmamról. Így indult hát.

Térjünk most vissza a címben szereplő szavakhoz!

A rendezvény célja, hogy díjazza a ….kiket is? Mert itt van az első buktató. A neve Blogger Days, nevezni is  blog nevével, címével lehetett (megnézetem korábban). Ehhez képest a szavazatokat nem csak bloggerekre lehet leadni (blog kategóriában 6 féle díjat osztanak a 16 kategóriából), a többin 10-en osztoznak az influencerek szintén 6 kategóriával, plusz a közönségdíjasok és a vloggerek. A differenciálás ötlete jó, bár úgy vélem a rendezvény név választása nem a legjobb, hiszen nem bloggereket díjaznak, ez már jóval túlmutat ezen.

A nevezésnél nem volt feltétel egy bizonyos minimum követőszám, vagy minimum nézettség, de a jelöltek köréből világosan látszik, hogy csak és kizárólag a nagy követőbázissal/olvasótáborral/nézőtáborral rendelkezők kerültek be a szavazható körbe. Innentől  kezd a dolog érdekes lenni. A szakmai zsűri tagjait megnézhetitek a magazin oldalán. A “szakmai” alatt nem igán tudom mit kéne érteni. Ha megnézem ezeket az embereket, a magazin főszerkesztőjét leszámítva mind vállalkozó, marketinggel foglalkozó üzletember vagy üzletasszony. A zsűritagok közül ketten az a két céget képviselik, akik a magyar YouTubeon (és Instán) vezető sztárok marketingjét viszik.

Térjünk itt át valami nagyon fontos dologra. Ha eddig nem néztetek a mélyére, hát elmondom, hogy egy-két kivételtől eltekintve a YouTube-Insta stb. sztárok, infulencerek mindegyike valamelyik nagy médiaügynökség szerződése alatt áll. A legnagyobb és talán legismertebb a Star Network, a másik a Special Effects Media (ebben például Dancsó Péter résztulajdonos, aki maga is YouTube sztár, de a Centrál Média csoport is jelentős tulajdonnal bír). Ezek a cégek részesedésért cserébe menedzselik az adott sztárokat, influencereket a potenciális hirdetők vagy szponzorok felé. Akik már célzottan tudnak influencert ajánlani az adott termékhez vagy ha a cég már kinézett magának egy sztárt, akkor a business-t bonyolítják, tárgyalnak, közvetítik a tarifákat. Ezzel nyilván minden részvevő jól jár a maga módján. A vlogger, infuencer válláról sok marketing feladat lekerül, cserébe stabilabban érkezhet a képviselet miatt a pénz, a megrendelés. A hirdető jól jár, profikkal bonyolíthatja a hirdetés menetét, a közvetítő cég pedig a jutalékon keresztül szintén szép pénzt tehet a zsebébe.

Bizony, ez így működik. Ha megnézitek egy-egy nagyobb YouTube sztár fiókjában az elérhetőséget, a cím megegyezik azzal a címmel, a mondjuk az egyik-másik ilyen cég bejegyzett székhelye. Tehát ha te az az adott személynél akarsz hirdetni, már eleve az ügynökséghez leszel irányítva, aki az egész businesst intézi.

Szóval ez az egész díjátadósdi nem a szakmáról és a bloggerek valódi elismeréséről szól, mert akkor különböző követő táborral rendelkező blogok is eséllyel indulhattak  volna (és nem nem panaszkodom, eszemben sem volt indulni ilyenen). Ha szakmaiság annyit jelent=eladható, nagy marketing értékkel bíró, akkor a dolog megvan. Tulajdonképpen házon belül ki fogják osztani egymásnak a social média játszótér szereplői a díjakat, kivétel talán a közönség kedvencek.

Az egész gazdasági alapon megy, nem feltétlenül hozzáadott érték alapján. Nem állítom, hogy nem értékes, amit bizonyos social media sztárok csinálnak, vannak kifejezetten jók is. Ugyanakkor van a jelöltek között több olyan is, akiket ha tehetném letiltanék a világhálóról, annyira negatív és sztereotip képet sugároz a fiatal lányok felé.

A korábbi blogger eseményeken anno elhangzott és még mai is ha rákerestek, milyen a jó blog, akkor első között szerepel a nagy hozzáadott, saját érték, a kreativitás és hogy ne a cégek marketing anyagait nyomjuk. Ezt sulykolták anno. Nos, ehhez képest a jelöltek között szintén akad olyan, aki évek óta abból (is) él, hogy kimásolja netről vagy megkapja a cégtől a promo anyagot és kiteszi a blogjára friss posztként. Kérdezném, ebben hol is van a kreativitás és a hozzáadott érték? Nem mondom, hogy nem szoktam időnkét megmutatni újdonságokat, ha teszem, akkor azért mert tetszik az adott kollekció, érdekes vagy újszerű valamilyen szempontból. Ezt is leginkább a Facebookon teszem, mert gáznak érzek ebből blogposztot írni.

Szóval visszakanyarodva az egész témához, ez bizony biznisz. Nagy biznisz. Nyilván a kíváncsi érdeklődőkön kívül ott lesznek a márkák képviselői, így remekül találkozhat a kereslet a kínálattal. Aki díjat kap, nem pénzt vagy tárgyjutalmat nyer, hanem kiteheti a felületére hogy az év bloggere vagy hasonlók. Ez emeli a presztizsét és nyilván gazdasági haszna is lesz, mert egy ilyen díjjal a háta mögött többet kérhet egy-egy reklámért, szponzorációért.

Végül jöjjön még egy egység ebbe a nagyon tömény témába. YouTube, ismert magyar vloggerina, sok-sok feliratkozóval arról mesélget, hogy lehet megélni a YouTubeozásból. Talán kevesebb érdekesebb téma van jelenleg ennél. Olvasni számokat, amit persze a hölgy cáfol a videó elején. Aztán villámgyorsan leszögezi, hogy konkrét számokat nem fog mondani, és kikéri magának hogy miért turkálnak a zsebében. Na itt kicsit elpattant az agyam. Nos, ki vagy te, kérdezném, hogy nem lehet tőled ilyenről kérdezni? A hollywoody-i nagyágyúk fizetése is nyilvános. Egy magyar youtuberé nem lehet az?

Nekem pedagógusként nyilvános a bértáblám, két kattintással bármelyikőtök megnézheti, hogy 10 év gyakorlattal, főiskolai diplomával mennyi a bruttó bérem. Ott van. Amikor az elmúlt években emelték a pedagógusok bérét, a tv, a rádió az újságok fennen harsogták, hogy ki és mennyit, mennyivel fog többet keresni közülünk. Volt bármi esélyem, hogy ezt megakadályozzam? Az én zsebemben turkálhat bárki, az övében meg nem. Miközben belőlük, az olvasókból él. Szerintem semmi turkálás nincs abban, ha legalább nagyságrendekkel tisztában vannak az olvasók/követők/nézők, már csak azért is, mert ők azok a célcsoport, akiknek a hirdetőid el akarnak adni valamit. Ők veszik meg azt a terméket, amit te a szponzorált hirdetésben nyomsz az orruk alá.

De ha ő nem, hét én legalább egy pici fátylat lebbentek, hogy mennyi az annyi. Egy-két éve voltam egy továbbképzésen. Itt előadott egy neves magyar online marketing szakértő, aki beszélt konkrét számokról. Nos, akkoriban egy ismert magyar celeb/modell egy-egy szponzorált Insta képért kb. 80 ezer forintot kapott. Azt is elmondta, hogy a hölgy már nem a modell munkáiból él, hanem abból, hogy az Instára posztolja a fizetett képeket. Tehát, ha csak heti két-három képet tesz ki (nyilván többet), akkor lehet számolni. Nem egy Insta sztár szájából hallottam már a panaszkodást, hogy jaj milyen jó néha kirakni egy nem szponzorált saját képet, mert a hónap minden napja foglalt. Lehet számolni. És ez csak az Insta. A nagyobb nézettséggel rendelkező YouTube sztárok nyilván nagyobb reklám értékűek, többet el lehet kérni egy-egy szponzorációért. Az Ads hirdetések csak tényleg nagyon nagy nézőszámnál hoznak egy-kétszáz ezer forintot havonta.

document-3268750_1280

Alapvetően nincs bajom azzal, ha valaki a blogolást, vlogolást, instázást gazdasági alapokra helyezi, ha a befektetett energiáiért pénzt szeretne keresni. Még a megfelelően elhelyezett szponzoráció is belefér. Azt sem bánom, ha a cégek a termékükhöz illő influencert bíznak meg a promotálással. Bár ebben még úgy látom, gyerekcipőben járunk, mert minden cég a nagyokhoz küldi a termékeit kipróbálásra, így gyakran látunk az adott személy/csatorna/oldal profiljától nagyon idegen tartalmakat. Nyilván itt jön be a működtető felelőssége, hogy pénzért mit vállal be. Sajnálatos módon a “pénzért mindent” a gyakoribb. Szerencsére van jó példa is, de ezt az infuencereknek ugyan úgy tanulniuk kell, mint a cégeknek. Nekem az bántja a csőrömet (hello Family Guy), hogy adott egy mondjuk 15 ezres feliratkozóval rendelkező személy, de a képei alá alig pár száz reakció érkezik, míg más hasonló kaliberű esetében ezres nagyságrendet is elér a reakciók száma. Ilyenkor  joggal gondol az ember arra, hogy a követők egy része nem valódi vagy aktív. Ha ez nekem egyszerű fogyasztónak feltűnik a cégeknek miért nem? Miért éri meg pénz fizetni olyan influencernek, aki valójában nem is hoz annyi potenciális vásárlót, mint amennyit a követő számából várnánk?

Amivel nem értek egyet, hogy csak azt a blogot díjazza a “szakmai zsűri”, amelyik gazdasági, marketing szempontból kellő nézettséggel bír, amelyik reklámfelülete nagyobb eséllyel értékesíthető. Az egész azt sugallja, hogy sikeres blog=eladható/business van benne. 

Ha ezt a dolgot nézzük, az ő oldalukról csak az a sikeres blogger, aki ebből él vagy életmód szinten blogol (van pár kivétel a jelöltek között, aki dolgozik civil munkahelyen).

Óriási szakadék húzódik a kisebb, hobby vagy csak szenvedélyből írt blogok és a hivatásszerűen, üzleti céllal írtak között. Ezen felül vannak témák, melyek elve egy szűkebb körhöz szólnak, mégis lehet hogy az a pár ezer követő is a maga specifikus területén komoly gazdasági értékkel rendelkezhet. Az ilyen rendezvény pedig csak tovább mélyíti és hangsúlyozza ezt a különbséget. Bőven vannak olyan blogok, amelyek valóban az olvasóik igényeinek szólnak, amelyekben sok munka, szenvedély, tudás stb. lapul, mégis erre a képzeletbeli térképre esélyük sincs felkerülni.

Mindenki napja 24 órából áll, a 100 feliratkozóval rendelkezőnek és a 100 ezer feliratkozóval bírónak is. Mindannyian a saját, értékes időnkből áldozunk arra, hogy az adott tartalmat elkészítsük. Pénzt is áldozunk, megvesszük a terméket, eszközöket veszünk, tovább képezzük magunkat stb. Így azt gondolom, ugyan úgy befektetünk a blogba, youtube csatornába, Insta profilba, hogy az olvasóknak, nézőknek tartalmat szolgáltassunk, megosszuk a véleményünket, felhívjuk a figyelmet egy-egy témára, ötleteket adjunk, bátorítsunk, szórakoztassunk. Megérdemelné a színtér összes szereplője, hogy valamilyen elismerésben részesüljön.

Időnként elgondolkodom a blogolás, a blogvilág jövőjén. Hogy merre tart ez az egész. Lesz-e öt év múlva még olvasó, érdekelni fog-e bárkit egy blog, vagy a videós-képes tartalom átvesz mindent?

Nem megfeledkezve az olvasókról sem: Tényleg olyan blogokat/vlogokat/infulerncereket akartok, akiket kilóra megvesz a médiaügynökség? Tényleg ez kell? Azt gondolom, hogy hatalmas a szabadság, amit a blogolás, videózás, képmegosztás platformja jelent, mégis, aki sokra viszi és sok emberhez jut el pont erről a szabadságról mond le. Miért? Szerintem mert fél. Mert kell a biztos megélhetés. Mert az kényelmes. Saját magadat menedzselni, kiállni azért, amit csinálsz, az nehéz. Itt nem arról van szó, hogy mondjuk megbízok egy reklámcéget, hogy a blogom felületén lévő két bannert és a felső sávot értékesítse, ez jóval több annál. Szerencsére az aktuális egy fontos szó. Emlékeztetnék arra a három évvel ezelőtti helyzetről írt részre. 🙂

Sosem sajnáltam senkitől, ha tisztességgel megkereste a jövedelmét, azt sem, ha épp szerencséje volt és adódott egy jó lehetőség, melyet megragadott. A kamut viszont nem szeretem. Sem a pénzért mindent.

Végül, de nem utolsó sorban: a fejlődés lehetősége minden blogban, csatornában, profilban ott van. Az már csak rajtunk áll -díjak ide vagy oda-hogy mit hozunk ki abból, amink van.

Úgy vélem, úgy korrekt, ha egy ilyen eseményt első kézből megtapasztalok. Így szombaton ott leszek a Cosmopolitan Blogger Days-en. (Már ha beengednek ezek után) 😀 Sok érdekes témával készültek, kíváncsi vagyok mit mondanak erről a hozzáértők. Szeretnétek beszámolót az eseményről?

Az összes kép: pixabay.com

Mit gondoltok erről a nagyon mély és szerteágazó témáról? 

By: Szilvia

Tetszett a poszt? Kövesd a blog Facebook-oldalát, vagy a jobb alsó sarokban a “Követés” gombbal a WordPressen. A Bloglovin’-on, a Blog Gyűjtőn és az Instagramon is megtaláltok és követhettek.

4 című bejegyzés “Blogger day, infuencerség, instasztárok, youtuberek, díjak-Ki a befutó?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Ez realis korrajz Magyarorszagrol es annak mukodeserol. Ugyanez megy kicsiben es nagyban. Ez NEM ertek, hanem penzugyi bevetel.

  Vitaba szallok veled a penzugyi nyilvanossaggal. Te tanarkent kozszolga vagy. Egy apro porszem az allami koltsegvetesben, ami nyilvanos es az adofizetok finansziroznak. Te nagyon hasznos tagja vagy a kozosseg szamara es muszaj atlathatonak lenned.
  Az influencer vallalkozo, az o penzugyi merlege ra, a konyvelojere es a NAV-ra tartozik. A cegnek ez az adata nem tudom, hogy Mo-n nyilvanos-e. Nyugaton ezek nyilvanos adatok es lehet monitorozni ezeket, de szerintem nem fair azt mondani, hogy egy kep 80e Ft, es mennyi kepet tesz ki hetente/havonta. Ez az o penzugyi elete, ebbol kell finansziroznia a fotosat, a stylistjat, a stabjat. Ebbe a munkaba beletette a sajat reputaciojat (evekig lehetett a bulvar sajtoban), amit idobe telt kiepiteni es most eladja mindezt egy szir-szar termekert ennyiert. Ennyit er jelenleg, ez a tarifa az o ugyessegen mulik meddig tarthato fent, de hidd el, ez mar a csucskozeli tarifa lehet. (mindig jon egy fiatalabb csillag)
  Ez a piac altal diktalt ar, ha ennyit er egy asvanyvizes pozolas, hat ennyit er. (asvanyviz = barmivel behelyettesitheto) Ez tenyleg csak ra tartozik, o csak arrol beszel, hogy mit kell tenni az ide vezeto uton. Hogy ki mennyit tud kisajtolni a megrendelobol, az a sajat targyalokeszsegen IS mulik. Az hogy te hogy velekedsz rola, az a te velemenyed. Nyilvan nevetseges hogy a penz szamit naluk, es nem a termek milyensege.

  A termekekrol nincs sok sejtesem, mert szamomra ez szurke zona. Azert, mert en ugy dontottem, hogy nem erdekel. Nem erdekelnek hetkoznapi szir-szarsagok, amiket amugy is meg kell vennem. Vagyok annyira felnott, hogy az uzletben tudok egymagam donteni mit probalok ki.
  Szamomra peldaul nevetseges a Pandora jelenseg, mert en nem neveznem ezeket a fuzheto csiricsare gyongyoket aranyaron ekszernek, plane nem anyaknapi, Valentin napi, BF forever kiadassal. Mi ez, ha nem futoszalagon keszult ‘limited editon = minden alkalomra talalsz megfeleo’ instant ajandek, ami tuti hogy 20 ev mulva nem fog erteket kepviselni.

  El kell fogadni, hogy atalakult a media piac. A fiatalok nem neznek hagyomanyos tv csatornakat, nem olvasnak magazinokat, es a cegek oket is el akarjak erni. A marketing koltseg mindig be van epitve egy termek araba, es sokkal olcsobb a cegeknek is ezt kiadni egy-egy ugynoksegnek, aki leosztja onmaga=influencerei kozott. Az influencerek csupan uzenet kozvetito csatornak. Nem szamit az egyediseg, csak a felmutathato szamok, amit meg lehet vasarolni. Egyediseg?! Ugyan mar! Ez uzlet.

  Par eve nem tudtam lebeszelni a lanyom arrol, hogy az egyik magyarorszagi ‘pi*a’ boltban vasaroljon maganak nehany ruhat. Es akkor megjelent az egyik nagyon koran kezdo videos lany, aki azota irto nagy youtube sztarra valt, es elvitt egy rakas ruhat (lehet szponzoralt volt). En meg csak lestem.
  Nem azert, mert elajultam a holgytol, hanem azert, mert o mar ebbol elhetett akkoriban, es azon csodalkoztam hogy lehet ENNYIRE olcso a megjelenese.
  Ekkor jottem ra, hogy altalaban Mo-n a menoseget a mennyiseg es nem a minoseg jelenti. Vannak kivetelek, de altalanossagban a fiatal holgyek nagyja nem a szepen szabott, varrott ruhat reszesitik elonyben, hanem a strasszokat, az olcso szaggatott farmert, a mindent mutato olcsosagot. Nem egy egyedi, szep, trukkos bortaska a szep kiegeszito, hanem a logozott luxus taskak, amik konnyen hamisithatoak. Ha elorebb jutnak, akkor is marad ez a vonal, csak nagyobb valasztekban.
  Ez tukrozodik vissza az influencerek legtobbjen is. De amig peldaul a miniszterelnokon az egyedi oltony ugy all, mint egy khm.. cirkuszi bohocon, addig milyen kep rajzolodhat ki?!

  Leteszem a voksom azoknal a bloggereknel, akik szamomra megfelelo szinvonalon mutatjak be a szamukra elerheto termekeket. A bemutatott termekekkel nagyonon kicsi a keresztmetszet az en vilagomban, de szamomra erteket szallitotok es orulok hogy nem vagytok eladhatoak olcso reklamoknak. Ez reszemrol az olvasas szeretete es a kivancsisagom az ismeretlen termekek fele, es halas vagyok hogy azert ilyen is van meg a mai alsagos es egy kocka kepen mindent bemutatok vilagban.

  Jo szorakozast az esemenyre, kivalo megfigyelo terep lesz szamodra!

  Kedvelik 1 személy

  1. Kedves Anita! Köszönöm ismét a tartalmas hozzászólást!
   Ami a pénzügyi részét illeti ennek a világnak: igen, nyilvánosak az éves beszámolóik a cégeknek, vállalkozóknak, meg az éves nettó árbevételre is rá lehet keresni nálunk is. Alapvetően nincs bajom azzal, hogy az én bérem nyilvános, bár amikor emelték tényleg szinte szégyellni kellett magunkat, mert olyan médiaáradat zúdult ránk, hogy akkor most bankot robbantunk annyit fogunk keresni. Értem a logikádat, hogy ők vállalkozók és a pontos bevételük csak rájuk és a NAV-ra tartozik, A fodrász is vállalkozó és tudom mennyiért dolgozik és még sok más vállalkozónál is nyilvános, hogy adott tevékenységet mennyi díjazásért végez el. Szerintem amiért fontos lenne legalább a nagyságrendekkel tisztában lenni, az a fiatal generáció, akikre óriási hatással bírnak ezek az influerncerek. Ha ma megkérdezel egy tinit Mo.-on, hogy mi akar lenni: “youtuber”. Kb. ez a cél. Mert azt látja, hogy irtó jól élnek ebből az érintettek vagy legalábbis a sok holmi és utazás, amivel elhalmozzák őket, ezt sugallja. A 80e összeg inkább egy kiragadott példa volt, a tarifa sok mindentől függ. követőszám, elérés, mekkora sztár az illető stb. Talán abban fogalmazhattam volna pontosabban, hogy főleg az Instagramon, ahol egy fotó elkészítése ha nagyon belemegy az ember sem tart tovább 1 max. másfél óránál, a fürdőszoba polcon lőni egy képet az elküldött alapozóról és felmarkolni érte a pénzt szerintem nem nagy erőfeszítés. Egy videós például sok-sok órányi munkát és utómunkát beletesz, mire a kész videó elkészül. Abszolut érthető, ha ennek a befektetett időnek megkéri az árát, teljesen rendben van. Inkább a kritikátlan szponzoráció vállalás az, ami nagy szemet szúr. Az igénytelenség sajnos tényleg jelen van, nemcsak a videókban, hanem úgy általában is az utcai viseletben. Az nem baj, ha valaki felépít egy jelenlétet egy adott fórumon, de tegye már önazonosan.
   Jaj, a Pandora…én sosem értettem, miért állnak azok a kígyózó sorok a boltjuk előtt karácsonykor. A Swarowsky a másik szerintem.
   A marketing költség ezeken a csatornákon át is beépül a termékek árába, szerintem ma olcsóbban és célzottabban hirdethetnek a reklám szakma szereplői ezeken a hírességeken keresztül, nekem gyakran van az az érzésem (még az említett árak mellett is), hogy túl olcsók a maguk módján. Egy magazinban régebben sokkal többet elkértek egy negyed oldalnyi reklámért, amit ki tudja hányan olvastak. Ma viszont a reakciókból már jól leszűrhető az elérés vagy a kattintások számából. Nagyon szerteágazó a téma, még órákig tudnék erről beszélni. Ehhez is idő kell, mire a reklámpiacnak ez a fejlődő szegmense kiforrja magát, kialakulnak a szabályai. Pont erről is volt szó az adott képzésen, hogy bizony az internet uralta világot és reklámot még mindig nagyon kevés szabályozó szabályozza, így főleg a gyerekek, fiatalok kevésbé vannak védve. Amíg egy TV reklámban ott a szabályozó, egy instasztárt ha követ egy tizenéves és lát nála valamilyen befolyásoló hatással bíró tartalmat, arra nincs komolyabb szabály.
   Köszönöm még egyszer, hogy megosztottad a véleményedet a témában.

   Kedvelés

   1. Az internetet nem igazan lehet szabalyozni. El se tudom kepzelni peldaul hogy mennyi videot toltenek fel a felhasznalok a youtubera napi szinten a felhasznalok, es ennek a cenzoralasa milyen kegyetlen lehet problemas lejelentesek utan.
    Kicsit maskepp latom a vilagot. Szerintem nem kell atlathatova tenni az elerheto beveteleket, anyagiasitani a sikeres instas fotokat. A tevesek, sztar szakacsok, modellek sem publikus keresettel rendelkezo emberek. A piac bearazza a szereplok gazsijat, es ez igy van jol.
    A fiatalok korabban is gyozkodtek a szuloket, hogy beszelo macko kell a katalogusbol, amikor meg csak ujsagbol lehetett rendelni valamit. Ennak a modja valtozott meg villam sebesen. Biztos most is sokan nyustolik a szuloket, mert instan valami olyat latnak, ami nelkul nem elet az elet. Tuti hogy a szulok az esetek nagyreszeben megadjak a moralis kontrolt, amit elfogad a csemete.
    Amikor mi gyerekek voltunk allatorvosok, kukasok, mozdonyvezetok, urhajosok akartunk lenni. A valosag showk megjelenesevel mindenki a teveben akart dolgozni, tok mindegy mennyire ratermett az illeto a feladatra. Most a youtube van porondon, de biztos hogy ez is le fog csengeni es talan az e-sportok jonnek majd helyette. Kicsit ugy latom ezt a vloggerseget, mint az amerikai almot nehany evtizeddel ezelott. Ki tudja, lehet hogy bejon ha valaki belevag! Ehhez pedig jo otletek, eladhato es szeretheto szemelyiseg, valamint technika kell. A kozonseg ugyis eldonti, hogy ki marad felszinen. Szerintem ez nem tragikus, csupan a vilag valtozik es egyre konnyebben elerheto, konnyu eletcelok lebegnek a fiatalok elott. Hidd el, a legtobbjukbol eletkepes felnott valik majd! 🙂
    Valoban ez egy irto szeles temakor, amirol orakat lehet beszelgetni. Es ezzel sem lesz rahatasunk az egeszre! 😀

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s